Zonne boilers

De zonnen collector: de werking

Door zonlicht zal de zonnecollector opwarmen. Een zonnecollector is niet meer dan een zwart vlak met daarop kleine koperen leidingen en daaroverheen een glasplaat. Ook kunnen vacuumbuis collectoren, die m.n. in de winter een betere opbrengst hebben, toegepast worden.

De pomp slaat met tussenpozen aan en pompt op het moment dat de collector warmer is als de zonneboiler, het collector water door de zonnecollector, naar de zonnen boiler. Een DT regel systeem zorgt dat, de collector beveiligd is tegen oververhitting en tegen bevriezing.

De zonnen boiler: het opslagvat

Een warmtewisselaar in de zonnen boiler ontvangt het warme collector water,   een zonnen boiler is een voorraadvat met tapwater waarin een warmtewisselaar zit. Deze warmtewisselaar, zorgt ervoor dat de warmte van de collector water  zal worden overgedragen op het tapwater in het vat, dat uit de kraan moet komen. Er is dus geen directe verbinding tussen het warme collector water in de collector en het warme kraanwater.

De naverwarmer: altijd  warm water

Het warm water kan indien nodig worden naverwarmd door b.v. een  cv-combiketel.  Dit om legionella besmetting te voorkomen. Maar kan b.v. ook naar de wasmachine of bij voorkeur vloerverwarming gestuurd worden.